top of page

Wat is al die 'ophef' over Spaanse ham? Of zoals we zeggen 'Jamon'.

Spanjaarden consumeren ongeveer 16.000 ton ham per jaar en bovendien worden er jaarlijks heel veel verschillende soorten ham geëxporteerd naar andere landen.


Vandaag geven we je een korte uitleg en natuurlijk... kennen we de beste lokale plekken om van Jamon te genieten!


June Verwijs meldt:


In Spaanse ham vinden we uitstekende variëteiten zoals de beroemde jamón serrano, gemaakt van de droog gezouten poten van het witte varken en geproduceerd in regio's zoals Teruel. Maar misschien komt de beste jamón uit het gebied dat bekend staat als de Dehesa, een ecosysteem van prairie-achtig grasland bezaaid met encinabomen (bekend als steeneik). Deze gebieden vinden we in regio's als Salamanca, Extremadura, Andalusië en over de grens naar Portugal.

Hier vind je het zwarte Iberische varken, dat op de stoffige grond snuffelt naar zoete eikels (bellota) die uit de bomen zijn gevallen. Maar in Spanje noemen we de varkens gewoon "pata negra" vanwege hun beroemde zwarte hoeven.

Jamon wordt gemaakt door de poot van een varken te drogen. De poot wordt getrimd en schoongemaakt, en vervolgens gestapeld in een vat vol zout waar het enkele weken wordt bewaard. Daarna wordt het zout weggeveegd en laat men de poot hangen en uitharden. Het wordt in dunne plakjes van het bot gesneden en geserveerd naast ander gezouten vlees, kleine stukjes brood, kaas en walnoten.


De kwaliteit van de jamón is afhankelijk van meerdere factoren. Het belangrijkste is de kwaliteit van het dier waarvan het afkomstig is en het type voeding dat het heeft gehad. Dan zal het de tijd en methode van curing zijn die door elke meester-jamón-producent wordt gevolgd, die het de speciale touch zal geven die de smaak zachter en intenser zal maken.


Een ham van, welke variëteit dan ook, is het resultaat van vele maanden werk en zorg door zowel de boer als de meester ham producent (snijden, zouten, wassen, drogen, voorharden en drogen).


In Valencia is niets zo belangrijk als ham. Het is bijna groter dan religie. En religie is groot...


Wil je genieten van een lekker wijntje, jamon en natuurlijk… de Valenciaanse zon? We kennen de typische lokale bars, de verborgen juweeltjes en de kleine tapaslocaties die je gezien moet hebben.


Vandaag ‘highlighten’ we één pareltje: Central Bar. Zeker geen onbekende bar. Waarom: omdat het zich midden op de Centrale Markt van Valencia bevindt en en eigendom is van Richard Macarena. Macarena is de trotse eigenaar van drie Michelin sterren.


Als je op vakantie bent: wat is er specialer dan je lokale verse product op de markt te shoppen, gevolgd door een paar lekkere tapas in het midden van de markthal. Central Bar gebruikt uitsluitend producten van de bekende markt waar zij gevestigd is.


En… Vergeet de wijn niet om optimaal te genieten van je tapas. Het is nog niet eens 12.00 uur? Who told you it has to be... Als het om wijn en goede tapas gaat?!


Geniet van het Valenciaanse leven!

Foto: June Verwijs

31 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page