top of page

De geschiedenis van de Spaanse tapas

Bijgewerkt op: 22 nov. 2022

Als er één Spaans aspect is welke we allemaal kennen… dan is het wel de culinaire traditie die ‘tapas’ wordt genoemd. Natuurlijk vind je tegenwoordig genoeg mogelijkheden om te genieten van tapas in bars en restaurants over de hele wereld, maar… niemand zal verbaasd zijn dat de beste tapas nog steeds te vinden zijn in hun thuisland: Spanje. Niets geeft meer voldoening dan genieten van een goede wijn en tapa onder de Spaanse zon. Wie heeft tapas uitgevonden, waarom heten ze eigenlijk tapas en waar kun je ze het beste eten?June Verwijs vertelt…:

Er zijn veel verklaringen te vinden over de oorsprong van tapas en Andalusië staat bekend als de beste plek om ze te eten. Hoe groot is een tapa en wat kan een tapa worden genoemd en wat niet? Een van de belangrijkste aanwijzingen om daar een antwoord op te geven, is het woord zelf te begrijpen. Het woord 'tapa' betekent 'deksel' en komt van het Spaanse werkwoord 'tapear', wat 'bedekken' betekent. Bedek wat? Bedek je glas om vliegen en stof weg te houden!


Naar onze bescheiden mening: een lekkere tapa bovenop je glas is nou niet bepaald iets om vliegen weg te houden. Voor ons klinkt het meer als een uitnodiging voor de vlieg om al zijn vliegmaatjes uit te nodigen. Maar toch is deze theorie er een die veel mensen geloven.Of klopt het dat veldwerkers vroeger alleen korte lunchpauzes hadden waarin ze slechts kort de tijd hadden om iets kleins en makkelijks te maken? Wij vinden deze theorie hoogst onwaarschijnlijk. Aangezien Spanjaarden graag vasthouden aan tradities… wanneer zou dan precies de overgang zijn geweest van korte pauzes en makkelijk eten naar "pauze en siësta van minimaal 14.00 uur tot 17.00 uur en genieten van een typisch Spaanse - meer dan uitgebreide - lunch met vrienden of familie"? Hoe zit het met de theorie van koning Alfonso X 'de Wijze' (13e eeuw)? De koning, die een grote hoeveelheid wijn kreeg voorgeschreven om te herstellen van een ziekte (waar kunnen we een dokter vinden zoals hij had), at kleine porties voedsel om de alcoholeffecten te verminderen. Op deze manier kon hij zich houden aan het advies van zijn arts en zijn voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid wijn nuttigen. We zeggen: 'Gegroet de koning, get involved in de wijsheid van Zijne Majesteit. We zullen zijn advies tot nader order zeker opvolgen!


Veelvoorkomende soorten tapa zijn gezouten vlees zoals Jamon Iberico of Chorizo, Tortilla de patatas (Spaanse omelet), Patatas Bravas (aardappelen met saus), gehaktballen in tomatensaus, olijven of Morcilla (bloedworst). Eigenlijk kan alles een tapa zijn.


In Spanje variëren tapas enorm tussen regio's ... In Granada en de regio's rond Malaga en Almeria; tapas worden gratis geserveerd bij bestelling van een drankje. In Valencia is dat helaas niet het geval, alhoewel… als je een vaste klant bent, zullen sommige eigenaren natuurlijk hun best doen om je net dat beetje extra te geven! In Ciutat Vella, het oude centrum van Valencia, zijn leuke tapas restaurants te vinden. De beste zijn natuurlijk die waar de lokale bevolking naartoe gaat. Of... wandel eens naar een andere wijk zoals Canovas, Rusafa of Mestalla. In deze wijken zijn vele restaurants en 'verborgen' barretjes te vinden. Zoveel dat het onmogelijk is om ze allemaal te bezoeken. Voor de Valencianen is eten en drinken een favoriete bezigheid; we raden we je dan ook aan om altijd te reserveren. Get Involved... Life is so endlessly delicious!

Foto's: June Verwijs

11 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page