top of page

Flamenco In Valencia Bij Café Del Duende In El Carmen

Bijgewerkt op: 12 jan. 2022

Dit is een artikel geschreven door https://valencialife.es/


Flamenco in Valencia is er voor wie het zoekt. Weggestopt in El Carmen en op een steenworp afstand van Las Torres des Quart, vindt u Cafe Del Duende. Dit is het kloppende hart van de flamencoscene van Valencia. Sommigen zeggen dat het de meest authentieke vorm van flamenco is die je in Valencia zult vinden. Het is zeker de meest intieme, zegt Eugene Costello


Als je op zoek bent naar flamenco in Valencia, dan is er een tempel voor de kunst in El Carmen. Café del Duende heeft een kleine bar met een tiental tafels voor gasten en een groot podium. Evenals een groep van een viertal muzikanten en zangers die naast elkaar in stoelen zitten, zoals de gewoonte is bij flamenco-optredens. Er moet voldoende ruimte zijn voor het stampen en strutten van de dansers.


We ontmoetten de eigenaar voorafgaand aan een zaterdagavondshow in december 2021, Anabel Vazquez.

Dans de muziek weg: Een bailora en bailor bestormen het publiek

© PAUL KNOWLES/VALENCIA LIFE


Anabel startte Café Del Duende in 1998, altijd en exclusief voor flamenco. Duende is iemand met een passie en een talent voor iets, een roeping, vertelt ze. De naam, duende , is iemand die opvalt, een talent, iemand met een gave, een speciaal iemand.


Samen met een andere Valenciaanse vrouw runt ze Café del Duende. Haar collega Diana, die de bar helpt runnen, schuift aan voor een praatje.


Ik had me niet gerealiseerd dat je flamenco in Valencia kon vinden. Ik vraag of flamenco niet iets meer wordt geassocieerd met Andalusië.


“Flamenco heeft niets te maken met waar je vandaan komt”, zegt Anabel resoluut. “Vroeger gingen we veel uit en ik vond dat de stad een plek nodig had waar je na een avondje uit naar muziek kon blijven luisteren of praten.


Ze denkt even na en zegt dan: "Eigenlijk hadden we op een gegeven moment zelfs boeken, zodat mensen konden rondhangen en lezen."


Het is dus niet juist om te zeggen dat flamenco uitsluitend uit het Zuiden komt, zoals ik dacht?


"Flamenco is iets dat heeft overleefd en doorstaan", legt Anabel uit. “Spanje is omgeven door water, het is een schiereiland. We hebben zoveel verschillende soorten mensen gehad die binnenkwamen en iets toevoegen aan wat Spanje 'Spanje' maakt”, vervolgt ze.


Een steeds evoluerende kunstvorm


"Wij zijn receptoren van degenen die op bezoek komen", verwarmt Anabel haar thema.


“Waar ze ook gaan, ze brengen hun culturen met zich mee, en culturen vermengen zich in Spanje, naar mijn mening. Het mooie van flamenco is dat het een groot aanpassingsvermogen heeft.”


Ik vraag of er een verschil is tussen flamenco in Valencia en andere vormen van flamenco.

“Flamenco heeft een herkenbare muzikale basis”, zegt Anabel.


“Er zijn palos en afhankelijk van waar je geografisch bent, kun je de ene of de andere stijl vinden. Er zijn alegria's die typisch zijn voor Cádiz. En er zijn andere die typerend zijn voor Córdoba. Deze omvatten bulerías , fandango , petenera , rondeña , soleá of zelfs tango.


“Dit zijn allemaal vormen van flamenco”, vult Anabel aan. “Meestal komen 12, 4 en 3 tempo's het meest voor. De alegria is een palo van flamenco. Flamenco heeft veel ritmes, veel stijlen, met cantes en bailes . En dat is nog voordat we tot persoonlijke flair en stijl zijn gekomen.”


Een flamencozanger is een cantaor of cantaora, legt ze uit.

Vanuit het hart: de bailaor houdt het publiek in de palm van zijn hand tijdens een treurige ballad © PAUL KNOWLES/VALENCIA LIFE


Dus is de dans net zo belangrijk als de muziek in een flamencovoorstelling?

“Flamenco heeft zijn wortels in het zingen”, legt Anabel uit. "Het heeft overeenkomsten met zingen in Arabische stijl, het heeft veel melisma's ."


Een korte geschiedenis van flamenco


Melisma is het zingen van een enkele lettergreep tekst terwijl je achter elkaar tussen verschillende noten beweegt. Muziek die in deze stijl wordt gezongen, wordt melismatisch genoemd, in tegenstelling tot syllabisch. De laatste is waar elke lettergreep tekst wordt gekoppeld aan een enkele noot. Een informele term voor melisma is een vocale run.

Is het dan vergelijkbaar met de Portugese fado?


“Daar gebeurde hetzelfde, verschillende invloeden zorgden voor een muziekstijl”, zegt Anabel. Om haar punt te illustreren, zegt ze: "het begon zo". Terwijl ze zingt, begint ze met haar knokkels op de houten tafel te kloppen om een ​​monotone beat te creëren.

"En toen evolueerde het naar dit", vervolgt ze. Ze begint in haar handen te klappen in de traditionele flamencostijl.


“Dus we hadden body percussie! En daarna kwam de gitaar, en in flamencogitaar. Gitaristen spelen ook percussieritmes op hun gitaren terwijl ze spelen, met extreem feestelijke beats”, zegt Anabel.


“Daarna kwam El Cajón uit Peru. En nu is bijna elk instrument dat je kunt vinden voor degenen die salsa maken, te vinden in een flamenco-uitvoering', voegt Anabel toe. Ze zegt met duidelijke trots: “Er zijn mensen uit Japan gekomen, mensen die hun leven aan de flamenco wijden. Onlangs hadden we een Nederlander die op het podium stond en ook zijn leven aan de flamenco wijdt.”


Ze lacht. "Flamenco is niet alleen muziek - het is een manier van leven."


Wortels die uit de hele Spaanse wereld komen


Ze vertelt over de gemeenschappelijke ervaring van geïmproviseerd muziek maken. “Waar komt rock and roll vandaan, waar komt jazz vandaan?” vraagt ​​ze retorisch.


"Flamenco is soms een heel innerlijke, soulvolle en pijnlijke muziek", wijst ze erop, "er zijn quejio's , maar het kan ook een extreem feestelijke muziek zijn."


“Het Festival De Cante Jondo was een muzikaal evenement georganiseerd door vele Spaanse intellectuelen en artiesten. Onder hen was trouwens Federico Garcia Lorca, de veelgeprezen Spaanse dichter. Daarna kreeg flamenco een meer mainstream aanhang en bereikte het nieuwe niveaus van erkenning”, vervolgt ze.


“Net als de fandango is het ook een meter, una petenera . Los Cantes de Ida y Vuelta , toen mensen naar Latijns-Amerika gingen om te werken, brachten ze aspecten van de cultuur met zich mee. En zo groeide flamenco.”


Haar punt is dat flamenco een traditie is die voortdurend in ontwikkeling is, met invloeden uit de hele Spaanstalige wereld, en dus niet tot een bepaalde regio behoort. Het is een vrije kunstvorm – en die vrijheid zorgt soms voor problemen binnen de orthodoxe kringen van de flamenco. Voor haar is flamenco in Valencia natuurlijk.


Anabel opende deze plek meer dan twee decennia geleden en heeft een trouwe klantenkring opgebouwd: “We zijn hier al twintig jaar en mensen kennen deze plek”, zegt ze. Ze voegt er bescheiden aan toe: "Ik interpreteer niemand als concurrentie, we dragen allemaal bij aan de scene."


Vroeger was ze muzikant, vertelt ze me, maar tegenwoordig houdt ze gewoon van de muziek: "Het is een extreem belangrijke taal, zo begrijp en interpreteer ik de wereld."

Ik vraag waar haar artiesten en muzikanten vandaan komen.


“Letterlijk overal”, antwoordt ze. “We hebben mensen uit Valencia, mensen uit andere plaatsen. De mensen die vanavond optreden als bailaores komen uit Cordoba. De gitarist en cantaor komen uit Valencia. Mensen komen uit heel Spanje naar onze shows. We zijn blij dat we bekend zijn bij echte flamencoliefhebbers.”

Betoverend: bailaora Lidia Reyes brengt het publiek in vervoering © PAUL KNOWLES/VALENCIA LIFE


Het standpunt van de kunstenaars

Ik kijk naar een vrouw met ravenzwart haar en flitsende donkere ogen. Lidia Reyes - la bailaora voor vanavond espectáculo - is 36, van Cordoba. Ze vertelt me ​​dat haar vader gitano is.


"Ik ging het huis uit toen ik 18 was en ik heb drie jaar in Valencia gewoond", zegt ze. Lidia heeft een zoontje van twee en ze wonen in Ruzafa.


“Ik ben een bailaora ”, vertelt Lidia, “maar ik ben ook klassiek muzikaal geschoold. Mijn passie voor flamenco is ontstaan ​​doordat ik ermee ben opgegroeid. We speelden thuis flamenco – mijn vader is een professionele gitarist”, vertelt ze. Ze voegt eraan toe dat ze van haar kant van mening is dat flamenco Andalusische wortels heeft. Maar ze zegt dat flamenco in Valencia volkomen logisch is als een evolutie van de kunstvorm.


Naast haar neemt gitarist Paco Costa het verhaal op. Hij vertelt me ​​dat hij uit een klein stadje in Valencia komt. Hij is 40, heeft twee kinderen, een jongen van zes en een eenjarig meisje.

"Ik begon met flamenco spelen toen ik 17 was. Het is een beetje laat, goede flamencospelers beginnen meestal eerder", zegt hij. “Voor mij kwam flamenco gewoon naar mij toe, mijn familie luisterde er niet echt naar. Ik heb het zelf gevonden", vertrouwt hij toe.

Hij heeft zelfs een online school waar hij gitaar lesgeeft in de traditionele flamencostijl ( https://pacocosta.com/cursos/).


“Ik heb hier bij El Duende vaak gespeeld. Bijna elke maand komen we, maar niet altijd met dezelfde artiesten. We spelen vaak samen, maar we zijn geen band, we spelen gewoon samen.


“We kennen allemaal de taal van flamenco en die spreken we samen”, besluit hij.

Daarna gaat het paar backstage om zich om te kleden en zich voor te bereiden op de show.

De show moet doorgaan


Het geanimeerde gebabbel van de groepen die in een intieme opstelling aan kleine tafeltjes rond het podium zitten, verstomt naarmate de lichten doven. De performers komen naar voren om op stoelen naast elkaar te gaan zitten.


Er valt een aandachtige stilte. Lidia is bijna onherkenbaar, ze is veranderd van jeans en laarzen met hakken in een wervelende traditionele flamencojurk met flamencoschoenen met hoge hakken en haar gitzwarte haar dat in een knot is geschraapt.

Paco begint te tokkelen en een cantaor verbreekt de stilte met een treurige ballad die het publiek in vervoering houdt.


Al snel stijgt het tempo en wordt de ruimte gevuld met het geluid van stampen en klappen terwijl Lidia en een andere bailaor over het houten podium schrijden. De muzikanten roepen kreten ter bemoediging naar Lidia – “ Olé! Vaya guapa!


Flamenco is een reis die je van droefheid naar vreugde brengt, oplopend naar een crescendo en in een keer weer daalt naar oprechte droefheid.


Dit is een van de meest authentieke flamenco-ervaringen die je in Valencia zult vinden, en de groep bezoekers aan de tafels eromheen zat in vervoering en verrukt, sommigen joelend en klappend, anderen stilletjes betoverd door het spektakel.


Het is een optreden van 90 minuten, beginnend rond 23.30 uur en met een korte pauze halverwege. Het is helemaal betaalbaar en de huiselijke bar blijft open tot 3 uur 's nachts. Het is de thuisbasis van flamenco in Valencia. Met live optredens van donderdag tot en met zaterdag is het een niet te missen hoogtepunt van het nachtelijke entertainmentcircuit van Valencia.


Zoals Arnie misschien zei: "I'll be back"...

Voorstellingen vinden doorgaans plaats op donderdag (opening om 20:30), vrijdag en zaterdag (opening om 21:00) en zondag (opening om 19:00); voorstellingen zijn gratis bij een minimaal verbruik van €15 per persoon of €15 inclusief drankje; Carrer del Turia, 62, 46008 Valencia; +34 630 45 52 89; cafedelduende.com/nl

12 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page